Rögzített fogszabályozó készülékek

Ezeket a készülékeket többféle módon is nevezik. találkozhatunk olyan megnevezésekkel, mint

  • fix készülék
  • rögített fogszabályozó
  • ragasztott fogszabályozó készülék

Ezen belül is el kell különítenünk kétféle technikát.

Az esztétikai megjelenés alapján is van különbséget tehetünk. Fém bracketeket vagy fehér színű, átlátszó bracketeket is használhatunk. 


A fém bracket mindig sokkal pontosabb, emiatt gyorsabban, nagyobb hatékonysággal és szebb végeredménnyel dolgozik, mint a fehér. Ez a gyártásukból adódó különbség. 

Ez az oka annak, hogy én gyakorlatilag csak fém bracketeket használok.

Belső fogszabályozó

A fogak belső részére felragasztott fogszabályozó készülék. Lehet a fogak belső, nyelv felőli felszínére ragasztott, úgynevezett lingual technika. Ez a kezelés meglehetősen nehézkes, drága és nem mindig hozza a kívánt eredményt, éppen ezért nem annyira elterjedt.

Azonban a külső fogszabályozók használatával kombinálva a fogak helybentartását segíthetik. Ugyanis a rögzített fogszabályozó készülék levétele után a frontfogak belső felszínére lingual retainert ragasztunk. Ez egy vékony fém drótszál, ami megakadályozhatja a frontfogak nemkívánatos elmozdulását.

Külső ragasztott készülékek

A fogak külső felszínére ragasztott készülék. Ez az elterjedtebb kezelési mód, ezen belül is többféle készülék típus létezik.


Gumis fogszabályozók

Vannak olyan készülékek, ahol a fogszabályozó ívet pici gumikarikákkal (gumiligatúra) rögzítjük a fogakon lévő bracketekhez. Ezek a régebbi rendszerek és iskolák.


Önligírozó fogszabályozók

A modern, újabb típusú fogszabályozó készülékek és rendszerek már nem használnak gumiligatúrákat. A bracketeknek saját zárszerkezetük van, ezek az önzáródó-önligírozó-bracketek.

A legmodernebb, leggyorsabban dolgozó, legszebb végeredményt garantáló fogszabályozó rendszerek önligírozó bracketeket és lágy-biológiai-erőket használnak. (H4, Pitts) A fogakat mozgató erő nagysága csak akkora lehet, amilyen erő a szervezetünkben létezik! Ezért nem lehet negatív, nem kívánatos mellékhatása. Ez nagyon fontos különbség a régi típusú fogszabályozó rendszerekhez képest.

Készüléktípusok esztétikai megjelenés alapján

Az esztétikai megjelenés alapján ihasználhatunk fém bracketeket vagy fehér színű, átlátszó bracketeket is. 

A fém bracket mindig sokkal pontosabb, emiatt gyorsabban, nagyobb hatékonysággal és szebb végeredménnyel dolgozik, mint a fehér. Ez a gyártásukból adódó különbség. 

Ez az oka annak, hogy én gyakorlatilag csak fém bracketeket használok.

Rögzített készülékek árai

A fogszabályozás gondolatának felmerülésekor a páciensek szeretik előre tudni az árakat. Éppen azért, hogy tudjanak kalkulálni, számolni, beosztani. A rögzített készülékek árai nagyon elérhetnek, az általam használt készülékek árairól alább tájékozódhat.

Fogszabályozás ára