Kategóriák


Mutasd az összes cikket...

Szájápolás, készülékek ápolása

A fogszabályozás sarokpontja

A szájápolás a fogszabályozás egyik sarokpontja. Ennek az ápolásnak része természetesen a fogak és a fogszabályzó tisztítása, de ugyanúgy azok az óvintézkedések, amivel megelõzhetjük a száj-képleletek és a fogszabályozó készülék károsodását. Ez a kérdéskör különösen fontos. Egyrészt, a száj állapota nagyon könnyen befolyásolhatja a kezelést, fõleg rossz irányba. A gyulladt fogíny megduzzad, elfedheti a készüléket, nehezebbé téve a kezelést, de ezen felül, a gyulladt ínyben és fogágyban történõ fogmozgatás kifejezetten káros lehet. Másrészt a rendszeresen kimozduló ív, letört fogszabályozó, a rendszeresen elhagyott kivehetõ elem, a kezelést hosszabbító tényezõk. Mondhatni, a szájápolás a páciens együtt mûködésének egyik legjobb indikátora.


Fogszabályzó tisztítása

Nyílván fogmosási szempontból egy fogszabályozós száj más környezet. Van viszont egy fontos szabály. FOGSZABÁLYOZNI CSAK OLYAN PÁCIENSNÉL LEHET, AKI A SZÁJÁT KÉSZÜLÉK NÉLKÜL MAKULÁTLANUL TISZTÁN TUDJA TARTANI. Ez az alap, hiszen a többlet-feladatokra csak így lehet képes. A következõ szabály. ANNÁL A PÁCIENSNÉL, AKI FOLYAMATOSAN NEM TISZTÍTJA KELLÕKÉPPEN A FOGSZABÁLYOZÓ KÉSZÜLÉKÉT, VAGY NEM VISELI A KOOPERÁCIÓS ELEMEKET, MEG KELL SZAKÍTANI A KEZELÉST.

 

Nos a fogmosás a fogszabályozás alatt sem ördöngösség. Nézzük a lépéseket.

 

1. Az alap, az alapos fogmosási szokás, ami eddig is garantálta az ápolt szájat. Elektromos, vagy manuális fogkefe, fogselyem, esetleg szájzuhany.

2. Használjuk a kiegészítõ szájápoló termékeket. Fogszabályozós fogkefék, fogköz-tisztító fogkefe, superfloss fogselyem, speciális szájzuhany.


Továbbra is a fogmosásánál a két legfontosabb régió, amire különös figyelmet kell fordítani, a fog és az íny találkozása és a fogközök. A fogszabályzó készülék eléggé közel kerülhet az ínyhez. Ez különösen a kisõrlõ fogaknál, illetve a nagyõrlõ fogaknál szokott elõfordulni. Ezeken a területeken nagyon oda kell figyelni a tisztításra. A fogszabályozó készülékek mellett is lehet fogselymet használni, tehát, mind a fogköz-tisztító fogkefe, mind a fogselyem lehetõséget ad a fogközök tisztántartására.

A fogkefét gyakrabban kell cserélni a gyorsabb elhasználódás miatt.

Mindezek mellet természetesen szükséges a rendszeres szájhigiéniai kontroll. Azaz, a fogszabályozás alatt is kell rendszeresen professzionális tisztítás, amit vagy a fogszabályozó rendelõben, vagy a családi fogorvosi rendelõben, vagy az orvos által, vagy a higiénikus nõvér által szoktak elvégezni. Ezt a száj állapotától függõen 3-6 havonta kell megtenni. Ettõl különbözhetnek azok az esetek, ahol már a kezelés elején nagyon károsodott a fogágy és folyamatos elõvigyázatosság kell.

 

Egyéb módok a fogszabályozó készülék ápolására

 

1. Étkezés

Elég fontos, hogy mit és hogyan fogyasztunk a fogszabályozás alatt. Elõször is óvnunk kell a fogszabályozó készüléket. Másodszor óvnunk kell a fogainkat. Harmadszor óvnunk kell jó hírünket, ha társaságban étkezünk.

Óvakodjon olyan étkeket fogyasztani, amelyek letörhetik a fogszabályozó készülékek darabjait. Ilyenek a kemény édességek, csontok, péksütemény,- pizzadarabok, de akár a jégdarabok rágcsálása, nem kinyílt popcorn mag, nyers kemény zöldségek, gyümölcsök. Óvakodjon azoktól az élelmiszerektõl, amik beragadhatnak a készülék alá, illetve a fogak közé, különösen, ha édességrõl van szó.

Lehetõség szerint kerülje az édességeket. Beragadhatnak a fogszabályozó mellé és miután nehezebb a tisztítás, nagyobb a fogszuvasodás kockázata.

A rágógumi egy külön téma. Vannak, akik egyáltalán nem javasolják a rágózást a kezelés alatt. Mi ezt úgy módosítjuk, hogy a kezelés elején, amíg a kezdõ, nagyon rugalmas formálható ívek dolgoznak lehetõség szerint, kerülje a rágógumit. A kezelés késõbbi szakaszában mi nem találunk a rágózásban kivetnivalót. Abban a bizonyos kezdeti idõszakban viszont egyébként is kell vigyázni az elasztikus ív elhajlására, kimozdulására, így óvakodni kell minden olyan tevékenységtõl, ami az ívet formálhatja, kimozdíthatja, pl. kemény élelmiszer fogyasztása azon a tájékon, illetve egyéb szokások, ld. Késõbb.

Amennyiben étkezik, gyõzõdjön meg arról, hogy a látható részeken nem ragadt-e be valami a fogszabályozó alá. Társaságban való étkezéskor értelemszerûen érdemes kerülni azokat az élelmiszereket, amelyek darabja könnyen beragadhatnak. Ilyenek a különbözõ tésztafélék, saláták és hasonló ételek. Hordjon magánál fogpiszkálót, zsebben hordható fogköz-tisztító fogkefét.

Nem szabad megfeledkezni a kivehetõ eszközök, fogszabályozók tisztításáról sem. Ezeket a készülék-elemeket is érdemes fogkefével, fogkrémmel átmosni naponta egyszer legalább. Amennyiben fogkõlerakódás figyelhetõ meg a készüléken, ajánlott tisztító tabletta használata.

Az Invisalign készülékekhez az AlignTech speciális tisztító szettet kínál.


2. Sport, zene

A különbözõ sporttevékenységek különbözõ feladat elé állítják az orvost, pácienst egyaránt.

Gyakori kérdés, hogy a küzdõsportokban, vagy ahol erõbehatás érheti a szájat (még kézilabda, kosárlabda, vizilabda.) mennyire sértheti fel a készülék a szájat, illetve hogyan lehet védekezni ez ellen. Nos egyrészt valóban, a külsõ fogszabályozó készüléknek nekinyomódó ajak elég fájdalmas lehet, másrészt az ütés lemozdíthatja a készüléket. Ilyen sport esetén esetleg a nyelv felöli fogszabályozó kedvezõbb lehet, feltéve, hogy az állkapocs felütése elkerülhetõ. Ugyanis, amikor a kezelés elején a nyelv felöli fogszabályozóra ráharapnak az alsó metszõfogak egy ilyen, az állkapocsra alulról felfele irányuló ütés az alsó metszõfogakat neki ütheti a készüléknek. Vannak természetesen védõ-sportsínek, amiket a fogszabályozó orvos készíttet el lenyomat alapján.

Másrészt vannak olyan sportok is ahol az elmélyült pozíció felvételében zavarhat mondjuk egy külsõ rögzített készülék. Ilyen például a sportlövészet, ahol bizonyos testhelyzetben a puska nekiszorulhat a fogszabályozó készüléknek.

Hasonló problémákkal szembesülhetnek, bizonyos zenészek. Egyes hangszereken, például a fúvós hangszereken való játék nehezített lehet egyes fogszabályozó készülékekkel.


3. Rossz szokások: ceruzarágás körömrágás

Komoly kezelést hátráltató tényezõ lehet egy-egy rossz szokás. A páciens által legkevésbé befolyásolható szokás, ami viszont talán a legkellemetlenebb minden szempontból a fogszorítás, fogcsikorgatás.

A fogszabályozó orvos feladata, hogy a kezelés elején felmérje, hogy mûködnek-e ilyen jellegû "parafunkciók"a páciensnél, azaz van-e ilyen utalás a páciens elõtörténetében, vagy van-e erre utaló jel a szájban, illetve a rágószervben. Az olyan páciens, aki éjszaka szorítja, vagy csikorgatja a fogait, megkülönböztetett figyelmet érdemel, azaz más ilyenkor a kezelési protokoll (ld. Állkapocs-ízületi problémák). Ebben az esetben, valamilyen eszközzel általában megakadályozzák a fogak teljes összeérintkezését a kezelés alatt (harapásemelés), azaz ezt nevezhetjük a készülék és a száj védelmének is.

Hasonlóan befolyásolhatja a készülék és a fogazat alakulását, állapotát más rossz szokás is. Ilyenek a körömrágás, ceruzarágás, nyelvlökés, ujjszopás és más rossz szokások. Ezek már inkább akaratlagos és könnyebben befolyásolható tevékenységek. Szükséges a fogak és a fogszabályozó készülék védelmében ezekrõl leszokni, -lehetõség szerint.


4. Kiegészítõ termékek: viasz, szájvíz

A fogszabályozó készülék és a száj védelmében, ápolására különbözõ kiegészítõ termékek állnak rendelkezésre:


  • Az egyik legismertebb kiegészítõ és az egyik leghasznosabb társ, a fogszabályozó viasz

  • A különbözõ nyálkahártya irritációkra, rendelkezésre állnak szájvizek, öblítõk, ecsetelõk.

  • A fogmosáshoz használatos kiegészítõket már korábban taglaltuk

  • Különbözõ tabletták kaphatók a kivehetõ fogszabályozó készülékek tisztántartására.

  • Lehet jópofa szetteket kapni az ápolásra, akár egyszer használatos tükörrel, csipesszel kiegészítve.

  • Természetesen fontos a kivehetõ elemek, eszközök megfelelõ tárolása, amihez jópofa dobozok használatosak.